Sir koji možete napraviti sami

Recepti

Sitan sir, švapski sir ili sveži sir… Kako god da ga zovete, Trivit Vam donosi recept pomoću kog ćete moći i da ga napravite!

Potrebno Vam je samo 2l svežeg mleka!

Priprema:

Sveže punomasno mleko sipati u šerpu i ostaviti na temperaturi od 22°C da stoji toliko vremena koliko je potrebno da se samo ukiseli. Ovaj sir nastaje bez sirila pa je za fermentaciju potrebno od 20 – 25 sati u zavisnosti kolika je temperatura prostorije. Šerpu obavezno pokriti ili poklopcem ili čistom krpom.

Nakon tog vremena na površini će se pojaviti mileram koji se jasno razlikuje od ostalog dela usirenog mleka. Možete ga skinuti, staviti u posudu i koristiti kao namaz ili za razna jela, ili ga ostaviti pa ćete dobiti punomastan sir.

Zatim sir isecite, nožem, na manje kriške, stavite na šporet i zagrevajte polako do 50°C bez mešanja. To je neophodno da bi se odvojila surutka. Surutka je izuzetno zdrava pa je nemojte baciti. Koristite je za piće, to je veoma lak način za unos proteina!

Sada je potrebno odvojiti surutku od sira. To ćete uraditi tako što ćete sve procediti kroz čistu lanenu ili pamučnu krpu.

Krpu zatim okačite kako bi se sir narednih nekoliko sati cedio bez ikakvog pritiska. Bitno je da taj zavežljaj sira visi i da se cedi pod sopstvenom težinom.

Ceđenje se vrši u nekoj hladnijoj prostoriji, ili u frižideru ukoliko ne postoji hladnija prostorija.

Kada pod rukom osetite da je suv, iz krpe ga preručite u posudu i stavite u frižider. Tako može da stoji 3-4 dana.

Sir ne sme da bude gorak niti kiseo. Treba da miriše na mleko.

Dve litre svežeg mleka dovoljne su za oko 300 gr sira, 1,5 l surutke i oko 100 gr milerama.

Nadamo se da nismo puno zakomplikovali proces izrade, verujte nam da ćete se oduševiti ukusom! Ovaj sir možete iskoristiti za pripremu različitih jela, peciva, ili za različite namaze.

Prijatno!

Domaći sir
Oblande sa mlekom u prahu

Oblande sa mlekom u prahu

Kod kuće napravite oblande sa mlekom u prahu i zasladite se! Sastojci:1 Trivit oblanda200g mleka u prahu300g šećera200g margarina1dl vode40g čokolade Priprema:Stavite šećer i vodu da provri, pa dodajte margarin i kuvajte dok se ne otopi. Sklonite sa vatre pa dodajte...

Recept za domaću paštetu

Recept za domaću paštetu

Trivit je za Vas napravio tost hleb, a dajemo Vam i recept za domaću paštetu uz koju ćete dobiti maksimalni užitak obroka ! Sastojci: 2 veće glavice crnog luka 200g pileće džigerice 200g pilećih grudi 200g pilećeg bataka 2 kašičice aleve paprike 2 kašičice belog luka...

Domaći sladoled od jagode i kivija

Domaći sladoled od jagode i kivija

Da li želite da spremite sebi omiljeni slatkiš, ali da bude zdrav? Imamo rešenje - isprobate domaći i zdrav sladoled od jagode i kivija koji je pripremljen za svega par minuta! Potrebni sastojci: 150g jagoda 0.5l jogurta 2 kašike meda 75g iseckanih jagoda 40g...

Share via
Copy link
Powered by Social Snap